Laserové odstranění pigmentací

U některých typů pleti může dojít vlivem věku, užíváním některých léků nebo nadměrného slunění k vytvoření tzv. stařeckých pigmentových skvrn, slunečních pigmentací, pih a jiných hyperpigmentací. K velmi rozšířené změně na pokožce patří bezesporu vznik hyperpigmentace – melasma, která bývá způsobována genetickou dispozicí, ale velmi často je také pozorována u žen v průběhu těhotenství a při užívání hormonálních léčiv.

Nejčastěji se pigmentové skvrny vyskytují na obličeji a na hřbetech rukou, ale i na jiných částech tělního povrchu. Aktivačním prvkem je prokazatelně UV záření. Mnohdy nemusí být pobyt na slunci dlouhodobý a i přesto, že se pacient chrání krémem s vyšším UV faktorem, mohou tyto nevzhledné, temně hnědě zbarvené skvrny nepravidelného tvaru vystoupit. Nejčastěji se tak děje v partiích obličeje a krku, tedy na čele, na tvářích, na horním rtu, na spáncích atd. Korektory nebo make-up většinou na skrytí takovýchto skvrn již nestačí.

Princip odstranění hnědých pigmentů spočívá v jejich roztříštění a následném vstřebání, či vyloučením sloupnutím povrchové vrstvy kůže.

U povrchových lézí ošetřená ploška ztmavne, do 2-3 týdnů se oloupne, u dermálně uložených pigmentů dochází k pozvolnému probledávání ložiska.

Zákrok je téměř bezbolestný.

Prvních několik dní je vhodné plošku ošetřovat hojivou mastí (calcium panthotenicum) a při pobytu na slunci používat krémy s vysokým ochranným faktorem.

Nedoporučuje se zákrok na opálené pokožce, v graviditě, u onkologických pacientů, u dekompenzovaného diabetu, u epilepsie.

Depilaci lze provádět kdekoliv po těle - obličej ( horní ret, brada, krk, korekce obočí, tváře, u mužů depilaceš vousů), horní a dolní končetiny(stehna a lýtka), oblast třísel, podpaží, ramena, záda ...

Rozhodující, a vždy naprosto nutná součást jakéhokoliv zvoleného způsobu léčby pigmentace, je důsledná fotoprotekce, tj. zamezení působení slunečního záření na pokožku. Melanocyty zodpovědné za vznik pigmentací mohou být stimulovány jak UVA, tak UVB zářením, pacient tedy musí trvale a celoročně používat kvalitní krémy s vysoceochrannými filtry – SPF 30 – 50.