Liposukce břicha s excizí

Tento zákrok je kombinací chirurgického řešení převisu břišní stěny v podbřišku a odsátí tuku, který se ukládá ve zvýšené míře v nadbřišku. Není to tedy řešení celkové tloušťky klienta, ale jen úprava této partie těla. Aby liposukce byla úspěšná, je také třeba, aby kůže v nadbřišku byla dostatečně kvalitní a po odsátí tuku nezbyla v nadbřišku v nadbytku.

Pomůže tomu i poctivé nošení elastického kompresivního návleku dva měsíce po zákroku. Také tímto způsobem nelze řešit rozestup přímých svalů břišních. Zde musí být proveden jiný druh operace.

Předoperační pokyny

  • Klient/ka musí mít v pořádku interní předoperační vyšetření, u žen i gynekologické vyšetření
  • Klient/ka nesmí trpět žádnou virovou nebo jinou chorobou či být v rekonvalescenci.
  • Alespoň jeden měsíc před operací nesmí klient/ka užívat žádné léky obsahující kyselinu acetylosalicylovou např. Acylpyrin, Acylkoffin,Aspro…, zvyšuje se tím podstatně riziko silného krvácení během operace,takový/á klient/ka nemůže být operován/a!
  • Před zákrokem je nutné vyměřit elastický návlek, který je v den zákroku připraven
  • Klient/ka přijde v den zákroku nalačno, to znamená od půlnoci nejíst, nepít, nekouřit !
  • Nenalíčená, nenalakované nehty, oholené příslušné partie
  • Pokud kouříte, nekuřte po dobu hojení
  • O způsobu platby informuje recepce

Vlastní operace

Provádí se v celkové narkose. Po nástřiku partie určené k odsátí se vibrační kanylou napojenou na speciální vývěvu ze dvou až čtyř malých vpichů odsaje potřebné množství tuku. Pak se v podbřišku vyřízne srpkovitě ta část, která tvoří převis včetně podkožního tuku pod ní. Po zavedení dvou odsávacích drénů je rána po vrstvách sešita a vpichové otvory po liposukci jsou uzavřeny jedním stehem. Potom je obléknut elastický kompresivní návlek.

Pooperační období

Klient/ka setrvá do druhého dne na naší klinice a jsou podávány léky proti bolesti, otoku, antibiotika, jsou kontrolovány drény. Druhý den jsou většinou vyndány drény a klien/ka je propuštěn/a domů s domluvou o dalších kontrolách. Do tří týdnů jsou odstraněny stehy.Kompresivní návlek se nosí dle kvality kůže a průběhu 1-2 měsíců.

Komplikace

Mohou spočívat v krvácení a infekci rány, dále haematomy po liposukci, které jsou běžným jevem. U nekvalitní kůže může v nadbřišku dojít k nerovnostem povrchu.Zhojená jizva je velmi individuální od sotva viditelné jizvy až po nápadné, široké a vystouplé jizvy a to i při nejpečlivějším sešití a dobrém hojení.