Operace křečových žil - varixy

Varixy / městky nebo křečové žíly / je název pro onemocnění nebo spíše změny žil povrchového systému dolních končetin. Naprostá většina žilní krve z dolních končetin je odváděna hlubokým žilním systémem. Povrchový systém má normálně chlopněbránící stagnaci vysokého sloupce v žilním řečišti. Vlivem chabosti žilní stěny na podkladě dědičném, z důvodu dlouhého stání, těhotenství, ale hlavněosobní disposicí, dochází k nedomykavosti první chlopně těsně pod tříslem a dalším tlakem sloupce žilní krve postupně k vytvoření klasických varixů. Ty pak způsobují potíže subjektivního rázu, jako pocittlaku a napnutí, ale i objektivní, jako viditelné vinuté žíly, pigmentace kůže a nakonec bércové vředy. Odhalení příčiny je většinou velmi jednoduché funkčním vyšetřením za pomoci stahování končetiny elastickým obinadlem. Výjimečně v některých případech je třeba použít složitější vyšetření jako ultrazvuk nebo flebografii.

Předoperační pokyny

  • Po vyšetření plastickým chirurgem si klient/ka stanoví termín operace.
  • Klient/ka nesmí trpět žádnou virovou nebo jinou chorobou během měsíce před operací a neužívat během této dobylékyobsahující kyselinu acetylosalicylovou / Acylpyrin, Aspro, Acylcofin, Alnagon apod.
  • K druhé operaci je nutno přinést si elastickou stehenní punčochu.
  • V den zákroku nejíst, nepít, nekouřit.
  • Pokud kouříte, nekuřte po dobu hojení
  • O způsobu platby informuje recepce

Vlastní operace

Operaci provádíme většinou dvoudobě v místním znecitlivění. V prvé době v místním znecitlivění z malého řezu pod tříslem podvážeme povrchní žílu, která nefunkčností své chlopně varixy způsobila a tím zabráníme možnosti recidivy. V druhé době /týden nebo později/ v místním znecitlivění z malých bodových řezů odstraníme vlastní varixy. Po krytí vpichů přikládáme elastickou stehenní punčochu a klient odjíždí domů. Individuálně můžeme po domluvě s klientem postupovat jiným způsobem, eventuelně v celkové narkose.

Pooperační období

Po první operaci obvykle druhý nbo třetí den odstraňujeme drén z ran a za další týden steh z rány a případně provádíme hned druhou operaci nebo domluvíme její termín. Po druhé operaci přijde klient/ka za 2-3 dny na kontrolu, sejmeme krytí malých ranek/ nejsou šity/ a povolíme osprchování, ale mimo něj trvá komprese elastickou punčochou. Následuje léčba modřin /Ibu- Hepa krém apod./ promášťování a masírování kůže. Dle průběhu končíme s kompresí, většinou za 4-6 týdnů. Vyřazení z aktivní činnosti je po dobu trvání modřin 3-4 týdny.

Rizika operace

Jako jakákoliv operace je i tato spojena s rizikem jako je infekce, haematom v ráně, změně citlivosti v okolí rány nebo opožděným hojením. Specificky u této operace vznikají normálně haematomy v průběhu odstraněných žil, které se postupně vstřebávají. Po odstranění varixů mohou dlouhodobě trvat v jejich průběhu hyperpigmentace. Zánět hlubokých žil nebo embolisace jsou nepravděpodobné, protože průtok hlubokým systémem je naopak zvýšen a zrychlen a po operaci v místním znecitlivění nedochází k déletrvající imobilisaci.