Operace prsů - Asymetire

Jen málo žen má oba prsy zcela stejné. U většiny se prsy lehce liší velikostí nebo tvarem, ale jen v takovém stupni, který není prakticky viditelný. Vyjímečně je rozdíl tak velký, že je na první pohled patrný a nápadný a působí obtíže při výběru a nošení prádla. V těchto případech připadá v úvahu chir. řešení. Protože existuje celá škála rozdílů a jejich stupňů, je také řešení rozdílné. Jedna z možností je menší prs zvětšit implantátem a co nejvíce se přiblížit velikosti a tvaru většího prsu. Naprosto stejného výsledku dosáhnout nelze, ale přesto je to v mnoha případech nejvhodnější a nejefektivnější řešení. Viz zvětšení prsů implantáty.

Další možností řešení asymetrie je redukční a modelační operace většího prsu se snahou co nejvíce se přiblížit velikosti a tvaru prsu menšího. Viz redukční a modelační operace hypertrofických a pokleslých prsů. Možné je též kombinace obou předchozích zákroků. To vše je ale zcela individuální a je možné to zvážit a rozhodnout jen při konzultačním vyšetření klientky.

Předoperační pokyny

  • Klientka musí mít v pořádku interní předoperační vyšetření, gynekologické vyšetření + sono prsů
  • Klient/ka nesmí trpět žádnou virovou nebo jinou chorobou či být v rekonvalescenci.
  • Alespoň jeden měsíc před operací nesmí klient/ka užívat žádné léky obsahující kyselinu acetylosalicylovou např. Acylpyrin, Acylkoffin,Aspro…, zvyšuje se tím podstatně riziko silného krvácení během operace,takový/á klient/ka nemůže být operován/a!
  • Klient/ka přijde v den zákroku nalačno, to znamená od půlnoci nejíst, nepít, nekouřit !
  • Nenalíčená, nenalakované nehty, vyholené podpaží.
  • Pokud kouříte, nekuřte po dobu hojení
  • O způsobu platby informuje recepce

Vlastní operace

Výkon se provádí v celkové narkóze a trvá cca 3 hodiny. Před operací chirurg vyměří a nakreslí způsob vedení řezů a rozsah redukce kůže. Po operaci je pak přiložen elastický obvaz.

Pooperační péče

Klientka zůstává na klinice do druhého dne, jsou podávány léky proti bolesti, otoku, antibiotika a infuze. Jsou kontrolovány Redon – drény. Druhý den po převazu klientka s doprovodem je propuštěna do domácího ošetření a jsou stanoveny ambulantní kontroly. Domů odchází v elastické kompresi. Po dobu 7-10 dnech je komprese vyměněna za podprsenku, ale toto závisí na celkovém stavu a hojení.. Stehy jsou odstraněny za 2 – 3 týdny. Poté operatér doporučí masáže jizev a doporučujeme nosit elastické podprsenky po dobu 3 měsíců ode dne operace. Kvalita jizev závisí dle hojení a je velmi individuální.

Komplikace

Komplikace u této operace spočívají v krvácení, otoku, haematomu, event. infekce. Při tomto typu operace je vždy největší problém hojení a jizvy, které mohou být i po nejpečlivějším sešití nápadné a vystouplé. Specifickou komplikací je po této operaci těhotenství, kdy dochází k zvětšování prsů, jizvy se mohou rozšiřovat a po ukončení kojení může dojít k novému prověšení prsů a výsledek operace je tak znehodnocen. Proto se také tento výkon doporučuje až v době, kdy žena již další těhotenství neplánuje. Novou operací je však možno stav opět zlepšit s jizvami stejného rozsahu.