Plastická operace břicha - Abdominoplastika

Abdominoplastika řeší kožní nadbytek v oblasti břicha, současně též i rozestup přímého břišního svalu. Nadbytek kůže vzniká velmi často u žen po porodu, zejména po opakovaném, kdy během těhotenství je kůže břicha vystavena enormnímu tlaku rostoucího plodu tak, že i praská a vznikají drobné jizvičky, později bělavé, které již nikdy nezmizí. Elasticita kůže tak ještě více klesá.

Rozsah těchto nezvratných změn je velmi individuální. Podobně je tomu i v druhém případě, který je shodný pro obě pohlaví a to problémy s obezitou. Tukové buňky jsou přítomny nejen v podkoží, ale také uvnitř dutiny břišní a tam všude se tuk ukládá. Dochází tak i ke vzniku prasklin v kůži a následných jizviček. Po větší ztrátě na váze pak kůže zůstává vytažená, někdy i jako „zástěrka“. Tyto změny mají pak nepříznivý dopad na psychiku a způsobují i nesnáze praktického rázu, totiž nákup prádla a úpravu oděvů. Tyto problémy lze odstranit plastickou operací - abdominoplastikou. Její rozsah určí plasický chirurg individuálně po odborné konzultaci.

Předoperační pokyny

  • Klientka musí mít v pořádku interní předoperační vyšetření, gynekologické vyšetření.
  • Klient/ka nesmí trpět žádnou virovou nebo jinou chorobou či být v rekonvalescenci.
  • Alespoň jeden měsíc před operací nesmí klient/ka užívat žádné léky obsahující kyselinu acetylosalicylovou např. Acylpyrin, Acylkoffin,Aspro…, zvyšuje se tím podstatně riziko silného krvácení během operace,takový/á klient/ka nemůže být operován/a!
  • Předem je třeba vyměřit elastický kompresivní návlek.
  • Klient/ka přijde v den zákroku nalačno, to znamená od půlnoci nejíst, nepít, nekouřit!
  • Nenalíčená, nenalakované nehty, vyholené ochlupení.
  • Pokud kouříte, nekuřte po dobu hojení
  • O způsobu platby informuje recepce

Vlastní operace

Abdominoplastika se provádí v celkové narkóze a trvá 2 až 3 hodiny. Řez je veden povětšinou v podbřišku do stran tak, aby bylo možno jizvu překrýt spodním prádlem. O jiném umístění řezu a následné jizvě je klient/ka informován při konzultaci s plastickým chirurgem.

Kůže je uvolněna i s podkožím od spodiny a vytažena směrem dolů a její nadbytky odstraněny. Následuje sešití rány a její překrytí obvazem. Při rozestupu přímého břišního svalu je provedeno jeho sešití ve střední čáře. Po operaci doporučujeme jeden měsíc nosit elastickou kompresi, která tuto oblast chrání a usnadňuje hojení.

Pooperační období

Klient/ka po operaci klinice 1-2 dny. Jsou podávány léky proti bolesti, otoku, antibiotika. Jsou přikládány studené obklady. Jsou kontrolovány drény a elastická komprese. Musí několikrát za den ujít několik kroků (prevence embolie), jinak tráví první 2 dny na lůžku. Nutnost setrvání v nemocniční péči určí lékař, doporučujeme 2 dny a další ambulantní kontroly určuje lékař při propuštění do domácího ošetřování. Stehy jsou obvykle odstraněny za 2 až 3 týdny. Doporučujeme 6 týdnů bez námahy a nošení elastické komprese. Jizva po operaci postupně bledne a kvalita jizev závisí na individuální hojivosti klienta/ky.

Komplikace

Komplikace jsou obecné – krvácení, otok, haematomy, ev. infekce. Je nutné pečlivé předoperační vyšetření a dodržování všech pokynů lékaře. Rizika komplikace se snažíme omezit na minimum vyloučením všech okolností, které tomuto napomáhají. Kvalita jizev je závislá na individuálním hojení.

Fotoreportáž z plastické operace břicha - Abdominoplastiky + liposukce s diastázou (rozestupem) přímých břišních svalů

Předoperační nákres:

Abdominoplastika

Napuštění břišní stěny tumescentním roztokem:

Abdominoplastika

Odsávání celého břicha a boků oscilačně vibrační liposukcí
(tím se zeslabí tuková vrstva na břiše a bocích):

Abdominoplastika

Řez v podbřišku:

Abdominoplastika

Zdvižení celé převislé břišní stěny až k žeberním obloukům - uprostřed pupek:

Abdominoplastika

Stažení, natažení břišní stěny:

Abdominoplastika

Stažení břišní stěny a vyšití nového pupku:

Abdominoplastika

Vpravo resekce (uříznutí přebytků) a sešití do budoucí podoby, zavedeny Redonovy dreny:

Abdominoplastika

Konečné sešití a nové bříško je hotové:

Abdominoplastika

Uříznuto vpravo 760 gramů a vlevo 720 gramů, celkem odsáto 1 500 ml tuku:

Abdominoplastika

Video z Abdominoplastiky:

abdominoplastika